Μία πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εκπροσώπων και Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιριών την Τρίτη 16 Ιουνίου 2020, με τίτλο: Μετά την πανδημία τι αλλάζει στην ασφαλιστική αγορά. Το συντονισμό ανέλαβε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Γιάννης Βασιλάτος, ενώ κύριοι ομιλητές ήταν οι κ.κ. Jad Ariss, Γενικός Διευθυντής της Geneva Association και Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος. Η Geneva Association, τής οποίας ηγείται ο κ. Ariss, αποτελεί το μοναδικό διεθνές Think Tank που εξειδικεύεται στην ασφάλιση, το οποίο απαρτίζεται από 17 Διευθύνοντες Συμβούλους ασφαλιστικών οργανισμών με παγκόσμια δραστηριότητα.
Ποια ήταν η επιρροή της πανδημίας διεθνώς και ποια στην Ελλάδα ;
Στο διεθνές περιβάλλον η πανδημική κρίση του κορωνοϊού επηρέασε μεν αλλά όχι ιδιαίτερα αρνητικά τον ασφαλιστικό χώρο, με εξαίρεση τις ασφαλίσεις εμπορικών και βιομηχανικών κινδύνων και ακύρωσης εκδηλώσεων όπου οι επιπτώσεις ήταν μεγάλες. Σε ό,τι αφορά στις ασφαλίσεις Ζωής, μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχασαν τη ζωή τους με τον αριθμό των θανόντων να φτάνει τους 150.00 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τους 30.000 στη Γαλλία. Η αύξηση, όμως, που παρατηρήθηκε σε αυτές τις γεωγραφικές περιοχές – που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα -δεν ξεπερνά το 5%, με αποτέλεσμα να μην οδηγούμαστε σε αυτό που, σε ασφαλιστικούς όρους, ονομάζεται massive effect. Αντίστοιχα δεν παρατηρήθηκε σημαντική αρνητική επίπτωση στον τομέα ασφάλισης Υγείας.
Εστιάζοντας στην Ελλάδα οι ασφαλιστικές εταιρίες είχαν ήδη πραγματοποιήσει μία σειρά από τεστ αντοχής, υπό το πλαίσιο του Solvency II, χωρίς βέβαια να αναμένουν ένα γεγονός αντίστοιχου βεληνεκούς. Σε μικρό χρονικό διάστημα διασφαλίστηκε η απαραίτητη ετοιμότητα για λειτουργία εξ αποστάσεως και το ανθρώπινο δυναμικό των εταιριών προσαρμόστηκε άμεσα στα νέα δεδομένα. Σε ό,τι αφορά στην παραγωγή, κατακόρυφη πτώση επήλθε στις νέες εργασίες, ενώ οι τάσεις ανά τομέα ασφάλισης δε διαφέρουν από τις διεθνείς. Όπως σημείωσε ο κ. Σαρρηγεωργίου, οι ισολογισμοί έχουν ξεκάθαρα πληγεί από τη μεταβλητότητα των αγορών, οι οποίες, όμως, φαίνεται ότι αρχίζουν να ανακάμπτουν σταδιακά.
Αξιοσημείωτη είναι διαφορά που παρουσιάστηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας στα κανάλια διανομής ασφαλιστικών προγραμμάτων. Παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση στο bancassurance, αντιμετωπίσιμη στο agency και στο πρακτο ριακό δίκτυο, ενώ τα ψηφιακά μέσα πώλησης παρουσίασαν, ως αναμενόμενο, ανάπτυξη. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα ο κ. Σαρρηγεωργίου τόνισε τη σημαντικότητα της διαφοροποίησης σε ό,τι αφορά στα δίκτυα πωλήσεων.
Τέλος, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς διαχειρίστηκαν με μεγάλη προσοχή τα θέματα διακοπής εργασιών των επιχειρήσεων και αστικής ευθύνης των ξενοδοχείων. Σε συνέχεια των συζητήσεων που έγιναν με τα ενδιαφερόμενα μέρη κατέστη σαφές ότι απαραίτητη προϋπόθεση για αποζημίωση είναι η ξεκάθαρη αναφορά των όρων, που μπορεί να οδηγήσει σε πληρωμή της αντίστοιχης κάλυψης.
Πώς αναμένεται να εξελιχθεί η κατάσταση στον ασφαλιστικό χώρο ;
Υπάρχουν διάφορα σενάρια για το επόμενο διάστημα με επικρατέστερο εκείνο μίας νέας πραγματικότητας τόσο σε κοινωνικό όσο και οικονομικό επίπεδο, όπου αναμένεται αύξηση του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, στον χώρο της ασφάλισης προβλέπεται ενδεχόμενη αύξηση των ασφαλίσεων Ζωής και Υγείας λόγω της συνειδητοποίησης της ανάγκης για προστασία, καθώς και αύξηση στην αναζήτηση συντάξεων εκτός δημοσίου τομέα. Αντιθέτως, ο κλάδος Γενικών Ασφαλίσεων θα έχει πτώση, η οποία θα συνδεθεί με εκείνη του Εθνικού Ακαθόριστου Προϊόντος της κάθε χώρας, όπου η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι θα μειωθούν από 5 έως 11%. Στην Ελλάδα, η αύξηση της ανεργίας καλύφθηκε, σε ένα πρώτο χρονικό διάστημα, από το κράτος. Οι συνέπειές της, όμως, θα γίνουν αισθητές με τη διακοπή αυτής της στήριξης. Θετικά παραμένουν, τέλος, τα μηνύματα από την έρευνα που διεξάγεται για την ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Τι μάθαμε από την πανδημία ;
Ο Jad Arris υπογράμμισε από την αρχή της ομιλίας του την ανάγκη να αποσαφηνιστεί στο ευρύτερο κοινό ο τρόπος λειτουργίας της ιδιωτικής ασφάλισης. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης κινδύνων που επηρεάζουν ταυτόχρονα όλους τους πολίτες, όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρεί αναγκαίο για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς να προβούν σε μία σειρά ενεργειών γύρω από 3 κύριους άξονες :
- Εκπαίδευση για τον ρόλο και τη λειτουργία της ιδιωτικής ασφάλισης, με κύριους αποδέκτες όχι μόνο την κοινωνία αλλά και τo κράτος, τις αρμόδιες αρχές, τους νομοθέτες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει αντιληπτό πώς μπορεί να λειτουργήσει ένας ασφαλιστικός οργανισμός. Οι έρευνες έδειξαν, για παράδειγμα, ότι η ενδεχόμενη κάλυψη από πανδημία σε όλες τις ασφαλισμένες επιχειρήσεις αντιστοιχεί σε ποσό 1 τρις €, το οποίο ξεπερνά το συνολικό κεφάλαιο Γενικών Ασφαλίσεων της χώρας.
- Υιοθέτηση μίας ξεκάθαρης γλώσσας επικοινωνίας από τις ασφαλιστικές εταιρίες, κατανοητή για το σύνολο των ασφαλισμένων.
- Συνεργασία των ασφαλιστικών οργανισμών και φορέων τόσο μεταξύ τους όσο και με το κράτος με στόχο το σχεδιασμό μοντέλων για τη διαχείριση ενός καθολικού κινδύνου, όπως η πανδημία. Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν «δεξαμενές χρημάτων» για την αντιμετώπιση αντίστοιχων περιπτώσεων. Αυτή η πρωτοβουλία έχει ήδη ξεκινήσει σε αρκετές χώρες με τους ασφαλιστικούς φορείς να δουλεύουν από κοινού με τις κυβερνήσεις τους για την εύρεση λύσεων.
Δήλωση Προέδρου ΣΕΣΑΕ
«’Ήταν μεγάλη τιμή για το Σύνδεσμο να φιλοξενήσει τόσο αναγνωρισμένα στελέχη της Ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς στην εκδήλωσή μας. Εξαιρετικοί ομιλητές και οι δυο, μοιράστηκαν μαζί μας απόψεις για τις προκλήσεις, στις πρωτόγνωρες συνθήκες που καλούμαστε να διαδραματίσουμε κομβικό ρόλο. Χαίρομαι που είχα την τιμή να συντονίσω την πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΕΣΑΕ και ευχαριστώ τους χορηγούς μας για τη στήριξή τους, τα μέλη και τους φίλους για τη συμμετοχή τους. Εργαζόμαστε για να έχουμε σύντομα και άλλες εκδηλώσεις αντίστοιχου ενδιαφέροντος.»
You must be logged in to post a comment.